Silverlight в ASP.NET уеб сайт

Въведение

Silverlight е нова технология от Майкрософт предназначена за разработването на RIA. Тя се вгражда във всеки браузър като плъг-ин и е платформено независима. В тази статия ще покажа как се вграждат Silverlight проект в ASP.NET сайт.

Какво е необходимо

Като за начало изтеглете и инсталирайте новата версия на VS 2008 бета 2 от тук. Повече за новостите във Visual Studio 2008 бета 2. За да разработвате Silverlight приложения, също така ви е необходимо и Silverlight Tools Alpha. След като ги инсталирате, опцията за Silverlight проект ще стане активна в VS.
За да виждаме резултата в браузър ни е необходимо Silverlight runtime/plugin 1.1 Alpha

Идеята

Silverlight е базиран на Xaml, което е XML базиран език за UI елементи. С помоща на Xaml е възможно разграничаването на визуалните елементи от програмната част. Това се реализира чрез ‘code-behind’ концепция позната ни от ASP.NET. На всеки Xaml файл съществува C# файл, който съдържа програмната логика за управлението на графичните елементи.
Когато създаваме Silverlight проект използвайки темплейт от VS 2008, някои файлове се генерират автоматично с образователна цел. Xaml файлът е интегриран в примерена HTML страница. В тази статия ще ви покажа как да извадите Xaml от HTML страницата и да го интегрирате в ASP.NET страница.

Проектите

1. Silverlight проекта
Ако сте инсталирали всичко правилно трябва да видите следният екран когато изберете от менюто File -> New Project:

1 Silverlight в ASP.NET уеб сайт

Проекта ще бъде създаден след като натиснете OK. Следните страници са създадени по подразбиране:
Page.xaml: това е страницата в която описвате UI елементите
Page.xaml.cs: тук пишете програмната логика. Обикновен C# код
Silverlight.js: това е javascript файл с който създавате Silverlight контрола в HTML/ASPX страницата за да показвате Xaml съдържанието.
TestPage.html: HTML страницата която съдържа Silverlight контрола

2. ASP.NET сайтът
Трябва да добавим и асп проектът към общия solution. Add -> New Web Site.

3. Добавяме Silverlight към уеб сайта
Натискаме с десния бутон на прокта на уеб сайта и от падащото меню избираме Add Silverlight Link.

2 Silverlight в ASP.NET уеб сайт

Това беше първата стъпка. Следващата е да разгледаме HTML страницата за да разберем кой код е отговорен за генерирането на Silverlight контрола в testpage.html:

Както се вижда, контрола е създаден с javascript функция, която се съдържа в Silverlight.js. Това което трябва да направим е да добавим този файл към асп сайта. После създаваме нов javascript файл, който ще съдържа в себе си кода от testpage.html.js

С малка промяна(добавен параметър) кодът изглежда по следния начин:

Какво ще показваме?

Засега имаме работещ ASP.NET/Silverlight пример който не показва нищо. Нека направим TextBlock със съобщение потребителя да избира файлове. При кликване на TextBlock-а се отваря FileBrowse диалог и след селекция на няколко файла, техните имена се показват в TextBlock контрола.

Ето и кода в C# файла:

Заключение

Това е достатъчно за начало, очакваме следващите версии на Silverlight където се надяваме да има предефинирани контроли плюс куп други възможности който да утвърдят Silverlight като Технологията за RIA.


4 thoughts on “Silverlight в ASP.NET уеб сайт

  1. Браво радвам се че вече започват да излизат повечко статии на български

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *