Често срещани Ajax грешки

Това са няколко често срещани случая когато употребата на Ajax e неуместна. Или поне трябва да се замислим преди да започнем разработването. Списъкът не е пълен, нито изчерпателен. Нека всеки който иска да добави нещо към него да напише коментар, после ще бъде добавен.

1. Използването на Ajax, само защото е Ajax

Използването на Ajax e модерно, но да не забравяме че е инструмент, а не играчка. Наистина трябва да се обмисли предварително къде и как да се използва.

2. “Back” бутона става неизползваем

За съжаление ‘Back’ бутона на всеки браузър не се разбира добре с Java Script. Това е една основателна причина върху която да се замислим преди да напишем едно приложение изцяло работещо на клиента.

Същестувават известни ‘workaround’ методи за този проблем, но засега нищо не е 100% работещо.

Все пак трябва да имаме предвид, че всеки модерен дизайн трябва да позволява връщане назад и със стандартни линкове и препратки.

3. Индикация когато нещо се прави(зарежда)

Ако нещо което натисна активизира Ajax, то аз искам да има индикация на екрана, че нещо се случва. Типичен пример е GMail с малката червна кутия в горния десен ъгъл.

4. Сигурността на Ajax приложенията

Когато използваш асинхронен метод за трансфер на данни, сигурността на тези данни трябва да е първото нещо за което да се помисли!

5. Невъзможността да запазиш страницата на компютъра си

Доста потребители все още ползват бавна интернет връзка с която те отварят търсената страница и я запазват на компютъра си. При повторно отваряне на запазената страница често се случва информацията да не е записана.

6. Мулти-платформеността на Ajax

За да използваш Ajax, трябва да познаваш Java Script доста добре. Разликите между различните Java Script имплементации обаче са всеизвестни. Не е достатъчно да пишеш по Java Script стандартите, а трябва и да се тества на всевъзможни браузъри.

7. Твърде много код забавя браузъра

Ajax предоставя възможност за доста по-интересни приложения, но всяка ‘екстра’ си има цена. В случая става въпрос за нуждата от мощен процесор. В миналото именно това беше основния недостатък да се използват богати Java Script сайтове. Но дори сега с напредналия хардуер проблемът си остава.

8. Когато не оставяме избор на хората без Java Script

Според последните проучвания на W3 schools, потребителите които нямат Java Script са някъде към 11% от всички. Ако твоят сайт се основава изцяло на Java Script това означава, че си ‘отрязал’ една десета от потенциалните си потребители.

9. Мигането и промяната на части от страницата неочаквано

А-то в Ajax идва от асинхронен. Проблемът при асинхроните съобщения е, че могат да се появяват неочаквано и да са доста объркващи.

10. Невъзможноста да изпращаме директни линкове към страниците

Всеки от нас е свикнал да изпраща линкове от страници на своите приятели и е сигурен, че те виждат това което и той. Сега обаче ситуацията се промени. В момента който страниците не са генерирани на сървъра съдържанието им остава само в потребителския браузър. Доста от новите сайтове създадоха специални “permalinks” секции именно заради този пробелм.

11. Блокиране на търсачките

Ajax страниците могат да съдържат огромно количество текст без да презареждат. Това малко напомня на горния проблем, нали  За да бъде правилно идексирана дадена страница, търсачките трябва да прочетат статичен HTML.

12. Character sets

Голям недостатък на Ajax приложенията е липсата на поддръжка на character sets. Винаги трябва да обозначаваме кой сет използваме на сървъра, както и кой се използва от Java Script на клиента. Напоследък се е наложил UTF-8 като универсален, защото поддържа доста езици.

13. Измислянето на нови правила за ползването на сайт

Принципът на ‘кликни и задръж с бутона на мишката този div, после го влачи и пусни на друго място’, работи добре за Ajax приложенията. Но определно не е универсален в интернет, което може да е объркващо.

14. Съобщаването за проблеми

В стандартните страници наличието на проблем е очевидно. При страниците генрирани на клиента обаче е възможено дори да не забележите, че нещо се е объркало освен ако нямате подходящ код.


4 thoughts on “Често срещани Ajax грешки

  1. за SP2 при XP сигурно говори, а и доста други ОС по дефолт са забранили JS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *